blabaer_ostekake

Blåbærostekake

av Anne Strømsæther

Blåbærostekake

En ostekake for sensommeren hvor de norske skogsblåbærene er på sitt beste. En naturlig kake som passer godt med et glass portvin. Pimpet med de fineste bærene til dekorasjon.

Slik gjør du

Bunn:
1. Smør en rund springform (20-23cm) med litt smeltet smør.
2. Knus all kjeksen til en fint smuldret masse, men la noen få biter fortsatt være litt større.
3. Smelt smør og honning sammen.
4. Mikse kjeksen sammen med smør/honningblandingen så det blir en klissete røre, og press ned i formen så det blir ca. en halv cm tykk bunn. Press den gjerne så vidt oppover kanten også.
5. Putt i fryser/kjøleskap mens du lager fyllet for å la den sette seg.

Fyll:
1. Lag gelé med kun 175ml kokende vann. Rør til sukkeret er oppløst.
2. Mos cottage cheese med stavmikser/håndmikser til den er kremete (ingen større klumper) i en stor bolle.
3. Tilsett gelé, sukker, kremost og halvparten av bærene. Bruk stavmikser i ett minutt til alt er blandet sammen som en kremete røre.
4. Velt forsiktig inn resten av bærene.
5. Ta ut springformen med kjeksbunn fra kjøleskapet, og hell i røra.
6. Sett kaken i kjøleskapet til den har satt seg. Dette kan ta et sted mellom 4-8 timer, så lag den gjerne 1 dag før den skal serveres. Da smaker den også best.

Topping:
1. La kaken stå i kjøleskapet mens du forbereder bærene.
2. Vask de pene bærene og la de tørke på et stykke papir og fjerne eventuelle stilker/blader.
3. Tilbred geléen med 60 ml kokende vann. Rør til sukkeret er oppløst og la den kjøle seg i et minutt.
4. Bruk en spiseskje for å helle nesten all geléen forsiktig over ostekaken.
5. Dekorer med pene blåbær slik du ønsker, og hell forsiktig restene av geléen over for å fastsette disse.
6. La geléen sette seg et par minutter, og så kan kaken serveres.

Bon Appétit!

Ingredienser

Bunn:
15 Digestivekjeks
6 Mariekjeks
3 ss smør
2 ss honning

Fyll:
¾ boks blåbærgele
175 ml kokende vann
300 gr Tine cottage cheese, kremet
400 gr Tine kremost til baking, rørt mykt
2 ss sukker
2 ts blåbærekstrakt, eller 1 ts vaniljeekstrakt
1 kurv norske skogsblåbær

Topping:
1 liten kurv pene blåbær
¼ boks blågele
60 ml kokende vann
Grønne blader til pynt

Ostekake med deili Gele

av Siv Merete Hauge Nerdrum